Przedsiębiorstwo Onka Sebastian prowadzi działalność w zakresie przetwórstwa owoców i warzyw.
Produkuje głównie mrożonki na rynek krajowy i zagraniczny.
Przedsiębiorstwo zostało założone w 1992 przez Sebastiana Onka.
Główny zakład produkcyjny zlokalizowany jest w Dobrzyniu nad Wisłą, ponadto firma posiada też zakłady w Koszalinie i we Włocławku. Łącznie zatrudnia 65 osób na stałe a w sezonie dodatkowo do 480 pracowników, głównie z terenów wiejskich znacząco wpływając na lokalny rynek pracy.
Głównymi obiektami zakładu są magazyny-chłodnie z halami produkcyjnymi, rozmieszczone w trzech zakładach.
W Dobrzyniu znajduje się hala produkcyjna oraz chłodnia/zamrażalnia z tunelem do zamrażania warzyw i owoców oraz z dwiema komorami mroźnymi dla celów przechowalniczych o łącznej pojemności 1.400 ton . Magazyn chłodnia w Koszalinie posiada 9 komór chłodniczych o pojemności łącznej 8.000 ton, oraz 4 zamrażalnie po 20 ton każda oraz 2 tunele zamrażalnicze fluidyzacyjne które pozwalają na osiągnięcie wydajności 5 ton mrożonych owoców na godzinę. Zakład we Włocławku posiada dwie komory chłodnicze o możliwości składowania do 1.500 ton wyrobów zamrożonych oraz tunel zamrażalniczy fluidyzacyjny o wydajności 2,5 tony/h.
Głównymi produktami firmy są mrożone owoce i warzywa pakowane w opakowania hurtowe
i przeznaczone na potrzeby producentów dżemów, konfitur, soków, wsadów owocowych oraz dodatków dla przemysłu mleczarskiego i piekarniczego.
Około 50 % sprzedaży wysyłane jest na eksport głównie do krajów UE. Głównym celem obecnego projektu jest poprawa jakości, warunków pracy i przystosowanie maszynowi chłodniczej do planowanego zwiększenia mocy produkcyjnych poprzez zakup nowych maszyn i urządzeń. Dotychczas spora część prac przy linii produkcyjnej odbywa się na nowoczesnym technologicznie sprzęcie, który przy obecnej masie przerabianego surowca jest
w stanie efektywnie pracować.
Spodziewany efekt długofalowy to ogólna poprawa pozycji firmy na rynku oraz popraw